Artúr illatélményei

Chanel / No 5 (1921)

2018. szeptember 24. 15:45 - Liberális Artúr

Alkotó: Ernest Beaux
Év: 1921
Származás: Franciaország
Ár (100 ml): kb. 49 000 Ft
Fő illatjegy: aldehid
Illatcsoport: virágos
Párolgás: közepes
Évszak: tél
Napszak: este
Honlap: https://www.chanel.com/us/fragrance/p/120150/n5-parfum/
Fragrantica: https://www.fragrantica.com/perfume/Chanel/Chanel-No-5-Parfum-28711.html

Története: A francia Coco Chanel szegény családba született, egy ideig varróként dolgozott, majd egy tehetős férfi szeretőjeként engedhette meg magának végül, hogy 1910-ben saját üzletet nyithasson, ahol saját tervezésű ruhadarabjait árulta. A siker akkor jött meg, amikor egy színésznő az ő kalapjában mutatkozott 1912-ben. Ernest Beaux oroszországi francia, parfümökkel foglalkozó családba született, az első világháború után Franciaországba költözött, ahol több illatot is bemutatott Chanelnek 1921-ben, aki az ötös számút választotta, mert szerette ezt a számot.

Szagértők: Fás-aldehides illat, inkább őszi-esti viselet. Parfüm lévén sokáig tart, párolgása közepes.

Élmény: Beaux hitt a szintetikus anyagok jövőjében, és a legenda szerint véletlenül túltolták az aldehideket kísérletezés közben. Ennek köszönhetően én is egy nagyon erős (ez ugye már parfüm) szagot éreztem, kezdetben kellemetlenül szúrós (urambocsá') pisiszagot. Ez rövidesen krémes jellegű illattá szelídült, de továbbra is erős maradt órákkal később is. A klasszikusok hátránya(?), hogy ismerős volt az illat vagy egy hamisítványa gyerekkoromból, így mára többnyire az idősekre asszociálok, ha ezt az illatot érzem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturillat.blog.hu/api/trackback/id/tr4716170848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása