Artúr illatélményei

Illatművészeti bevezető

2018. szeptember 24. 14:27 - Liberális Artúr

 

 

Bevezető: A fiatalabbaknak mondom, ti még ezt nem tudjátok, de majd megtapasztaljátok: ahogy öregszünk, egyre büdösebbek leszünk, ahogy jelentősen büdösebbek lettünk a kamaszodással is. Többek közt ez indított el abban, hogy utánajárjak a parfümöknek, és egy óriási, eddig ismeretlen világba csöppentem. Pedig ha belegondolunk, az öt érzékszervünk közül az orr elég fontos, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az illatok megfelelő adagolása is művészet lehet.

Alapok: Először is beszéljünk az orról és a szaglásról. A szaglás funkciói az étel, a feromon és a veszély jelzése. Sok mindenre sikerült már rájönni a szaglással kapcsolatban, de még sok mindent nem tudunk megmagyarázni. Természetesen próbálkozunk a gépesítéssel is, létezik már elektronikus orr, szagtartály, szagmérő. Rendes mérési módszert egyelőre nem sikerült megvalósítani, nagyjából tapasztalati úton működik, mint a csípősségmérés. A szaglás nagyban függ a levegőtől, az egyén érzékenységétől és méginkább a tanulástól. Egy tanulmány szerint mintegy tízezer, egy másik tanulmány szerint több ezermilliónyi szagot tudunk megkülönbözteti egymástól, de még az alapkategóriákban sem sikerült megnyugtató egyetértésre jutni. (Egy 2013-as kutatás szerint tíz van: virág, fás, gyümölcsös, vegyszer, mentol, édes, pirított-magvas, citrus, rothadt.)

Történelem: Az első írásos emlékünk illatgyártóról az i. e. 13. századi babiloni Tapputi, aki többek közt kálmost, palkát. mirhát és balzsamot kotyvasztott össze, de vannak régészeti és írásos leletek Indiából, Ciprusról, az ókori Rómából is. A nagy lökést az iszlám civilizáció adta, a modern parfümgyártás megteremtőjének a 9. századi Al-Kindit tartják, aki tökéletesítette a mai napig használt technológiát és sok új receptet készített. És figyelem, az alkohol-alapú parfümöt Európa a magyaroknak köszönheti, ugyanis a királynévizet (rozmaring illatú volt) a 14. századi Erzsébet királynénak tulajdonítják, amit csak a 18. századi kölni tudott elhomályosítani, amely ma is kapható 4711 néven. A legrégebbi, megszakítás nélkül gyártott parfüm az 1889-es Guerlain Jicky. Versailles-ban több mint 4 000 darabos múzeuma van történelmi és egyéb parfümöknek.

Jellemzői: A parfümök alapanyagai többynire növényekből származnak, gyakorlatilag minden részéből képesek kivonni, de lehet előállítani állati alapanyagokból is, mint az ámbra, hódzsír, cibet, hyraceum, méz és a pézsma, illetve a huszadik század óta nagy lökést adtak az iparnak a mesterségesen előállított illatok. Bár nem tartják be következetesen, az illatanyagok arányától függően az alábbiak szerint csoportosítják a parfümöket (durván egyszerűsítem, neszójjábe'):

  • eau de parfume (EDP): kb. 20% illatanyag
  • eau de toilette (EDT): kb. 10% illatanyag
  • eau de cologne (EDC): kb. 5% illatanyag

Ez megmutatkozik az árban és a tartósságában is, a parfüm ugyanis egész napi eltart, míg a kölni csak két órát. Egy parfüm alapesetben négy összetevős: van egy alapillat, amit kicsit módosítanak és kiemelnek, illetve aminek a különböző árnyalati közti átmeneteit biztosítják. Aztán ezt persze még lehet bőven bonyolítani és árnyalni. Ezért aztán általában három fázisban szokták kiértékelni a parfümöket: kifújáskor, kicsivel utána, majd kb. fél órával később, hogy milyen illatot áraszt. A főbb illatcsaládok a virágos, keleties, fás, friss, alább látható egy összefoglaló ábra:

Használata: Na ez legalább annyira összetett mint mondjuk a divat vagy a gasztronómia, alkalom, évszak, napszak és minden más függő, hogy mikor milyen parfümöt kell és lehet, illik használni. De azért van pár általános alapelv:

  • A parfümöt testhajlatokba kell fújni, ahol a melegebb testhő miatt erősebb a kipárolgása: fül, nyak, könyökhajlat, csukló, térdhajlat.
  • Reggel könnyebb, később erősebb illatokat érdemes használni (tehát reggel tusfürdő, délután kölni, estére parfüm)
  • Ideális tárolása alumínium palackban van és sötét, hűvös helyen, akár a hűtőben is.

Parfümök: Pontosabban nem parfümök, hanem illatosítók. Sok fajta van, a teljesség igénye nélkül:

  • textilillatosítók
  • lakásillatosítók: füstölő, gél, gyanta, gyertya, gyöngy, illóolaj, légfrissítő spré, párna, pomander, szárítmány, tasak, víz
  • tisztálkodószerek

Ami magukat a parfümöket illeti, segítségünkre lehet a választásban a parfümök Oscarja, a FiFi Awards, ahol nagyjából három, olcsó, középkategóriás és luxusillatokat díjaznak. Idén pl. ők nyertek (zárójelben áruk legkisebb kiszerelésben, ha kaphatóak itthon):

  • Tusfürdő: Bath & Body Works - Aromatherapy Collection
  • "Életmű-díj": Bath & Body Works - Cucumber Melon (kb. 4 000 Ft)
  • Újdonság: Maison Margiela Fragrances - Maison Margiela Replica Beach Walk
  • Női luxusillat: Tom Ford Beauty - Tom Ford Fabulous (kb. 85 000 Ft)
  • Női presztízs illat: Coty, Inc. - Gucci Bloom (kb. 13 000 Ft)
  • Férfi luxusillat: Tom Ford Beauty - Tom Ford Oud Minérale (kb. 60 000 Ft)
  • Férfi presztízs illat: Yves Saint Laurent - Y (kb. 18 000 Ft)
  • Kiválóság: Atelier Cologne Café Tuberosa - Robertet
  • Női közönségdíj: Bath & Body Works - At the Beach (kb. 4 000 Ft)
  • Férfi közönségdíj: Interparfums - Coach for Men (kb. 12 000 Ft)
  • Lakásillatosító: diptyque Paris - diptyque 34 Boulevard Saint Germain
  • Független: Takasago - Maison Trudon Parfum Bruma

(És akkor már csak csendben és mellékesen jegyzem meg, hogy létezik orra épülő művészet is...)

Szólj hozzá!
Címkék: írás

A bejegyzés trackback címe:

https://arturillat.blog.hu/api/trackback/id/tr3016170854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása